Travel Journal

De Hoop Nature Reserve en Oudtshoorn

(Thursday 11 February 2010) by Steven en Dominique
Zaterdag 6 februari tot en met woensdag 10 februari


Op zaterdag 6 februari vertokken we van Bredasdorp naar Swellendam.
Nouja, we gingen eigenlijk via De Hoop Nature Reserve naar Oudtshoorn maar tot nu toe halen we meestal onze geplande eindbestemming niet en zien we wel waar we stranden. In dit gebied is dit ook geen probleem omdat er overal campings zijn en het niet druk is.

DSC00814.JPG
Op weg naar De Hoop Nature Reserve beseften we ons toch echt dat de gravelwegen niet pas in de andere Afrikaans landen aan bod komen! Wat een gehobbel en wat is de auto vies!! Nee, niet alleen van de buitenkant. Het stof dringt binnen in het bakkie (vandaar dat de vorige eigenaar zoveel kit over de kieren had gesmeerd) en als we iets uit de bak willen pakken of de tent op willen zetten dan kunnen je kleren eigenlijk gelijk weer in de was.

Voor alle nationale parken moet je een entrance fee betalen maar gelukkig hebben we een 'wild card' gekocht en mogen we er daarom 'gratis' in . Deze kaart was 180 Euro voor 2 personen maar dat heb je er zo uit aangezien je als je overnacht in de parken per dag een fee moet betalen en dat kan erg oplopen!


DSC00835.JPG
Eenmaal in het park de Hoop, wat bekend staat om fynbos en witte zandduinen en de inmiddels zeldzame bergzebra en African Black Oystercatcher (waar er nog maar ongeveer 500 van zijn), zagen we een paadje wat we prima met onze 4 wheel drive aankonden.

mountain zebras!
mountain zebras!
Even verderop vroegen we ons net af of we werkelijk een zebra zouden gaan zien toen we er na een bochtje enkele zagen staan. Auto stilgezet en er beetje dichter naartoe gelopen. Het zijn toch net paarden dus als ze boos zouden worden zou ik de signalen wel herkennen....toch???


Er stonden ook Elanden en mooie witte vogels...wat een mooi gezicht!
common eland
common eland


DSC00867.JPG
Toen we verder reden richting de kust zagen we de witte duinen en weer schitterende stranden. Steven en ik kunnen ons een hele tijd vermaken met schelpjes kijken, die hier soms ook wat groter zijn dan in Nederland.


P1010327.JPG
Eenmaal weer op weg kwamen we een pontje tegen waar we met de auto op moesten en die werd nog met 'mankracht' naar de overkant getrokken!


Aangezien we niet in het donker rijden besloten we voor de Tradouwspas to stoppen en hebben we een camping gezocht in Swellendam.

P1010352.JPG
De volgende dag dan echt op naar Oudtshoorn, een plaatsje bekend om zijn struisvogelfokkerijen, via route 62. Deze route is erg mooi om te rijden, erg verlaten en vooral erg droog! Het gebied wordt ook de kleine 'Karoo' genoemd wat 'droogte' betekend. Het verhaal gaat dat de struisvogelboeren miljonairs zijn geworden met de verkoop van de veren van de Struisvogel, voornamelijk voor op het hoofd van de dames. Echter, toen de auto zijn intrede deed, in het begin vaak zonder dak, raakte het al gauw uit de gratie..al die veren in de wind is toch erg onhandig. De boeren waren vaak Nederlanders en de fokkerijen hebben dan ook nederlandse namen zoals 'welgeluk'etc

Nu krijgen ze veel geld binnen met leren artikelen aangezien het leer van de stuisvogel, na krokodillenleer, het duurste is in de wereld.

We zijn op een farm gaan kijken. Raar om al die leuke dieren te zien met kale kontjes omdat de veren voor plumeaux worden geplukt en hun eieren van ze af worden gepakt om in broedmachines uit te broeden. Ook mogen de toeristen op ze rijden. We hadden gelijk al gezegd dat we dat in ieder geval niet zouden doen maar gelukkig was het 39 graden (pfff) en boven de 30 graden rijden ze niet. Dat is dan wel weer diervriendelijk en ik kan niet anders zeggen dan dat deze dieren veel land ter beschikking hebben, zeker geen bioindustrie hier!
DSC00920.JPG

De volgende dag 's ochtends om 4:30 uur op om met een gids naar meerkatten (stokstaartjes) te gaan kijken. Als iemand wel eens op animal planet of discovery (?) naar de serie kijkt dan weet je precies hoe het eruit ziet. Er was een filmploeg bij van een lokale Afrikaanse zender en ondanks dat we besloten hebben niet voor de camera te vertellen hoe GEWELDIG we het wel niet vonden, komen we hier wel op de tv op 3 maart!!
De stokstaartjes zijn superschattig en hoe teer ze er ook uitzien, met hun buikies in de zon om op te warmen, ze eten alle 'creepy crawlers' zoals schorpioenen en duizendpoten en zijn immuun voor allerlei soorten gif...best stoer dus!

2.JPG

Hierna zijn we nog naar de Cango Caves gegaan. Cango betekend weer 'nat' omdat de grotten gevormd zijn toen het nog een waterrijk gebied was....nu moeilijk voor te stellen!


P1010391.JPG


De warmte is hier echt heftig, de wind is als een warme f�hn in je gezicht. Het zwembad op de camping is een welkome verkoeling.

De volgende dag in de hitte naar Mossel Bay gereden. Hier aan de kust is het koeler maar waaien we weer bijna weg.

Morgenochtend gaan we, als het weer het toelaat, shark cage diven....daarna durf ik waarschijnlijk nooit meer de zee in!!

Liefs
Dominique en Steven

  • mooi hoor by Rina, Ronald, Jurre
  • Ai... shark diven by Guido
  • Sharks??? by Jan
  • Ha by Hellen
  • even uit de auto by dick linda
  • wat prachtig by miranda


Home | Features | Sign Up | Contact | Privacy Policy | Terms & Conditions | © 2006 - 2019 TravelJournal.net
Note: Javascript is not active